Tunnlar under muren

När Berlinmuren uppfördes 1961 delade den inte bara staden Berlin, utan också familjer, vänner och älskande.

Många östberlinare sökte sätt att fly till Västberlin, och en av de mest riskfyllda men ibland framgångsrika metoderna var genom underjordiska tunnlar.

Konstruktion och risker

Att bygga en tunnel under muren var en komplex och farlig uppgift. Det krävde noggrann planering, sekretess och fysiskt arbete.

Grupper av individer, ofta vänner eller familjemedlemmar, skulle i hemlighet gräva tunnlar från byggnader i Västberlin under muren till en utgångspunkt i Östberlin.

Risker

De som grävde och använde tunnlarna riskerade sina liv. Om de upptäcktes av östtyska myndigheter kunde de arresteras eller till och med skjutas.

Tunnlarna var också fysiskt farliga på grund av risken för kollaps och brist på syre.

Några kända tunnlar

Tunnel 57:
En av de mest kända tunnlarna är “Tunnel 57”, som fick sitt namn eftersom 57 människor lyckades fly genom den under en tvådagarsperiod i oktober 1964.

Tunneln var omkring 145 meter lång och grävdes från en källare i Västberlin till en utgångspunkt i Östberlin.

Tunnel 29
“Tunnel 29” är en annan berömd tunnel, och dess historia berättas i BBC:s podcast “Tunnel 29”. Den var omkring 135 meter lång och möjliggjorde flykten för 29 människor innan den upptäcktes av Stasi, den östtyska säkerhetstjänsten.

Media och tunnlarna

Många av dessa tunnlar grävdes med hjälp av finansiering från västtyska TV-bolag, som i gengäld fick rättigheterna att filma flyktförsöken.

Dessa filmer visades sedan i Västtyskland och andra delar av den fria världen som en stark propagandaseger mot den kommunistiska regimen i Östtyskland.

Dessa filmer och berättelser har också blivit föremål för dokumentärer och filmer efter murens fall, och fortsätter att fascinera människor världen över med de dramatiska och hjärtskärande historierna om separation och återförening.

Eftermäle

Tunnlarna under Berlinmuren står som symboler för människors längtan efter frihet och de extrema risker de är villiga att ta för att uppnå den.

De berättar historier om mod, uppfinningsrikedom och solidaritet i en tid av delning och politisk spänning.